KURZ VAŘENÍ – KRÁLOVSKÉ STEAKY
Připravit královský steak je umění a dovést ho k dokonalosti v kombinaci s přílohami, omáčkami a dipy stejně tak. Hledáte kulinářský zážitek, kde je kvalitní maso v každém chodu surovinou číslo jedna? Pak je tento kurz šitý na míru přímo vám. Rozpálíme pánev i gril. Ochutnáme steak v klasické úpravě, zauzený i připravený technikou sous vide. A navíc se naučíme i domácí burger!
KRÁLOVSKÉ STEAKY – Tomahawk, Hanger, T-bone
Kurzem Vás provedou kuchaři Jan Rimpler a Pavel Veigl
Menu:
- amuse bouche: pomalu pečený roastbeef z nízkého roštěnce, domácí cibulová bageta, laktonéza z červené řepy s wasabi
- double cheeseburger z vyzrálého hovězího masa s cheddarem a nakládanou zeleninou, limetkový dip a domácí BBQ omáčka (pánev)
- Tomahawk steak z vysokého roštěnce s kostí na grilu, karamelizovaná baby karotka s ořechy a balsamico redukcí,šalvějová omáčka (gril)
- zauzený Hanger steak, omáčka z černého piva a pečených rajčat, domácí rozmarýnový chléb (pánev + gril)
- T-bone steak – král hovězích steaků z vyzrálého hovězího masa na přepuštěném bylinkovém másle, ragú z čerstvých hřibů a fava fazolí (gril)
- flambované kořeněné sezónní ovoce v Bourbonu, šlehaná smetana s vanilkou a mátou
Domů k telce jako dárek jeden pivní speciálek 🙂
Na kurzu budeme grilovat na unikátních grilech Big Green Egg.
V čem se zdokonalíme?
- naučíme se rozpoznat vyzrálost a křehkost hovězího masa na nejvyšší kulinářské úrovne
- připravíme si tři druhy královských hovězích steaků – Tomahawk, Hanger, T-bone; a doporučíme i další steakové partie a jejich vhodnou úpravu
- ochutnáme nízký roštěnec připravený pomalou úpravou masa vcelku
- prozradíme si tip na rychlou domácí majonézu v různých obměnách
- povíme si, jak na domácí pečivo, které hravě zvládnete – cibulová bageta, burger houska, rozmarýnový chléb
- namícháme si vhodný poměr hovězího masa, díky kterému docílíme šťavnatého burgeru
- naložíme si domácí zeleninu do skleničky
- Tomahawk a T-bone jsou steaky, které pochází z plemene Limousine – zajímavé je u něj to, že má více steakových partií než běžný skot
- Tomahawk je cca kilový steak z vysokého roštěnce s kostí a výrazným tukovým mramorováním; tuk je nositelem chuti, a proto tento steak chutná tak božsky
- vysvětlíme si rozdíl mezi mokrým a suchým zráním
- připravíme si netradiční přílohu – karotku se šalvějovou omáčkou, v níž je základem demi glace
- předvedeme si, jak si krátce zaudit maso na grilu i na pánvi
- ochutnáme zauzený Hanger steak připravený na dva způsoby – klasicky na pánvi i moderní metodou sous-vide
- o T-bone steaku se říká, že je králem hovězích steaků, je to přirozeně kořeněné hovězí maso výrazné chuti
- popovídáme si o přepuštěném másle, proč si ho vyrobit předem a jak je lze v kuchyni ještě využít
- na závěr pro vás máme tip na jednoduchý a lehký dezert po grilování – sezónní ovoce v Bourbonu, doma je můžete vyzkoušet i v jiné alkoholové variaci
Jak prožijete čas s námi?
- při příchodu vás uvítáme nápojem dle vlastního výběru (káva, čaj, nealko, pivo, víno, …)
- seznámíme vás s vaší dočasnou kuchyní
- šéfkuchař vás obeznámí s menu a surovinami
- během aktivního vaření připravujete jednotlivé pokrmy s kuchařským průvodcem/lektorem
- zapisování si poznámek, postupů a různých vychytávek se hodí pro domácí vaření, vřele doporučujeme a vše k tomu máte po celou dobu k dispozici
- v průběhu kurzu sdílíme zážitky, chutě a degustujeme
- společně si kurz vyhodnotíme a těšíme se na vaše nové náměty a nápady
- slavnostní předávání certifikátů
- s sebou si odnesete recepty pro domácí přípravu, menu a krabičku s ochutnávkou pro vaše blízké
Dobrá nálada a nadšení je klíčem k chutnému vaření.
Rezervovat kurz
KURZ VAŘENÍ – KRÁLOVSKÉ STEAKY
Adresa: Kuliner plus - kurzy vaření v Brně, Bohunická cesta 727/15, MoravanyZačátek: 16:30