Svátek gurmánů a milovníků (nejen) valašské gastronomie a regionálních produktů – to je Karlovský gastrofestival.
Rok od roku roste návštěvnost této gastronomické akce, která si získává oblibu u veřejnosti i renomé u odborníků.
Návštěvnost Karlovského gastrofestivalu:
- 1. ročník (2009) – 300 návštěvníků
- 2. ročník (2010) – 3 000 návštěvníků
- 3. ročník (2011) – 7 000 návštěvníků
- 4. ročník (2012) – 10 000 návštěvníků
- 5. ročník (2013) – 14 000 návštěvníků
- 6. ročník (2014) – 29 000 návštěvníků
- 7. ročník (2015) – 39 000 návštěvníků
- 8. ročník (2016) – 41 000 návštěvníků
Karlovský gastrofestival pořádá Resort Valachy s podporou a účastí dalších majitelů hospod a restaurací v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích.
„>Cílem Karlovského gastrofestivalu je propagovat a popularizovat regionální producenty a tradiční valašskou kuchyni, k níž neodmyslitelně patří např. kyselice, halušky, frgál či slivovice. Nechybí ale ani zajímaví hostující kuchaři či restaurace a to včetně zahraničních.Hlavním bodem programu je Gastro tour s farmářským trhem, při které mohou gurmáni po celý víkend navštěvovat místní hospody, ale i další gastro zastávky a ochutnávat různé speciality a krajové produkty. Do Gastro tour se zapojuje většina hospod, restaurací a hotelů v karlovickém údolí Léskové – celkem je připraveno 14 gastro zastávek.
Mezi jednotlivými zastávkami, které jsou rozprostřeny ve vzdálenosti do 3,5 km, se mohou návštěvníci buď projít po cyklostezce Bečva, nebo svézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem.
Vstup na Gastro tour je pro návštěvníky zdarma, čímž je Karlovský gastrofestival mezi podobnými akcemi v ČR ojedinělý. Stejně jako tím, že ochutnávky probíhají v autentickém domácím prostředí místních kuchařů.
Součástí Karlovského gastrofestivalu budou i doprovodné programy – tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál, galavečeře s renomovanými kuchaři včetně držitelů michelinské hvězdy, kuchařské show, frgálová manufaktura, hudební vystoupení, barmanské večery a nebude chybět ani zábava pro děti.
Video – Karlovský gastrofestival 2016