Festival SÝR 2017
Festival sýrů a národní soutěž malých sýrařů z Čech, Moravy a Slovenska vznikl jako společný projekt konvivia Slow Food Pálava, Svazu faremních zpracovatelů a VOŠ potravinářské a SPŠ mlékárenské Kroměříž.
- 23.09.2017 08:00 přidat do kalendáře
- Mikulov, Česko
- Oficiální stránky
Festival SÝR 2017
23. – 24. září 2017, náměstí v Mikulově
Festival sýrů a národní soutěž malých sýrařů z Čech, Moravy a Slovenska vznikl jako společný projekt konvivia Slow Food Pálava, Svazu faremních zpracovatelů a VOŠ potravinářské a SPŠ mlékárenské Kroměříž.
NAŠE VIZE
Cílem je podpořit a prezentovat malé faremní i nefaremní zpracovatele mléka a mléčných výrobků (limit pro výrobce sýrů je maximálně pět zaměstnanců).
Prezentovat široké laické i odborné veřejnosti jejich mnohdy skvělé produkty a zviditelnit obecnou problematiku faremního zpracování zemědělských produktů.
SLOW FOOD
Uspořádat festival sýrů původně napadlo lidi sdružené v konviviu Slow Food Pálava, které je také jedním z „rodičů“ festivalu.
Celým festivalem se tak logicky nese motto hnutí Slow Food, že jídlo má být „DOBRÉ, ČISTÉ a FÉROVÉ“ – dobré svojí chutí, vůní a kvalitou, čisté tím, z jakých surovin a v
jakém prostředí se vyrábí a nakonec férové v tom smyslu, že jeho výrobce za něj dostane férovou cenu ideálně přímo od zákazníka a nestává se tak hračkou obchodních řetězců.
SÝRAŘSKÁ SOUTĚŽ
Do národní soutěže malých sýrařů se s každým dalším ročníkem hlásí víc a víc malých řemeslných sýrařů.
Jejich produkty zhodnoti mezinárodní odborná komise složená z odborníků v sýrařství, mlékárenství a gastronomii i ze zástupců spotřebitelské veřejnosti.
Přijďte se osobně přesvědčit, že ty nejlepší sýry vám možná doposud unikaly!
Doprovodný program
Festival sýrů bude doplněný doprovodným programem.
Těšit se můžete na cimbálovou muziku, zpívajícími stloukačkami másla, programem pro děti, ovečkami v ohradě, odbornými přednáškami,kurzem zpracování mléka, sýrařskými dílničkami pro děti i dospělé a pečením chleba v hliněné peci.